Ülkemizde piyasa şartlarının her geçen gün değişim gösterdiği ve kırtasiye yoğunluğunun her dönemde daha da arttığı ilaç sektörüne yakından baktığımızda, eczane kapısından içeri giren vatandaşlarımıza sağlık kazandırmak için hastasına zaman ayırması gereken ve mesleğini icra etmesi gereken eczacılarımızın adeta bir ofis yoğunluğunda evrak işleri ile çalışmak zorunda kaldığı, bu sebepten dolayı oluşan anlaşmazlıklar nedeni ile kimi zaman hastalarıyla karşı karşıya geldiği zor bir geçiş döneminin içerisinde bulunmaktayız. Aynı sorun bu sektörde sanayici ve depocu olarak hizmet veren biz ve bizim gibi diğer paydaşlar için de oldukça karmaşık ve yoğun dikkat isteyen bir yapıya dönüşmüştür.

Özellikle çalışan insan sayısının ancak kırtasiye işlerini döndürmeye yettiği birçok eczanemizde temel sorunlardan birine dönüşen nokta eczacılarımızın işletmelerini ayakta tutabilmek adına kar-zarar takibini yapabilmek için mesai ya da yöntem sıkıntısı çekmeleri olarak gözükmektedir. Bu noktada her satış eczanenin kar hanesine artı olarak yazılmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ne yazık ki eczacılarımızın gözünden kaçmaktadır. Her işletme satış yaparken kar edebileceği gibi alış yaparken de kazancını artırabilir.

Bugün eczanelerimizde kullanılan otomasyon programları vesilesi ile eczanelerde satılan ürünlerin raporları alınabilir ve üretici firma ve depoların çıkardığı kampanyalar yakın takibe alınarak eczane karlılığı önemli ölçüde artırılabilir. Yine bir diğer yöntemde de eczacılarımız çalıştığı ecza depoların e-depo şifrelerini alarak, bir depodan alım yaptığı ürünleri diğer deponun internet ekranında kıyaslama yapabilir, hangi depodan gerçek olarak ne kadar kar zarar elde ettiğini görebilirler. Bu yöntemler ile eczacılarımız hem yaptıkları ticaretin gerçekliğini kendileri test etmiş olacaklardır, hem de çoklu adetlerde satış yaptıkları ürünleri kampanyalı alarak mal fazlası ile karlılıklarını artıracaklardır.

Bizler Yusufpaşa Ecza Deposu olarak birebir görüşmelerimizde eczacılarımıza bu noktalar için harcanacak mesainin işletmelerimizi ayakta tutacak yegane unsur olarak ön plana çıktığını yoğun olarak anlatmakta ve eczacılarımızın yaptıkları alımları kendi gözleri ile kıyaslamaları kendilerinin yapmalarının gerçek manada ne kazandıklarını kendilerinin görmeleri ve bilinçlenmeleri konusunda önemli bir adım olduğunun altını çizmekteyiz.

Bu vesile ile 2015 yılının tüm ilaç sektörü paydaşları için daha sağlıklı, huzurlu ve kazançlı geçmesi yönünde iyi niyet dileklerimizi sunarız.

Saygılarımızla

Nurhan NAİLOĞLU